2 km från Indus

Publicerat: 29/03/2011 i Klimatförändringar, Klimatflyktingar, Migration, Pakistan

Det tär på kroppen att jobba och resa konstant i en månad utan längre perioder av sömn. Och som ett brev på posten kom förkylningen för fyra dagar sedan.

Är tillbaka i Lahore efter nästan två veckor i Karachi och den sydliga provinsen Sindh. Vistelsen där var delvis produktiv. Det som var mindre bra var den usla översättningen. Pakistan är till bredden fylld med olika etniska grupper och språk och det har varit en kamp att hitta någon som både kan bra engelska och det lokala språket. Till min glädje fick jag en bra översättare under en dag i tältlägret Tent City i Musharraf Colony i utkanten av Karachi. Barakat som kunde urdu, engelska och sindhi och var ismailit (en gren av shiaislam) gjorde ett fantastiskt arbete och svettades konstant liksom jag i det varma tältet under det tre timmar långa besöket.

Sämre gick det med översättning i byn Gaber Machi där jag spenderade dagen med en familj som bor bara två kilometer från den mäktiga Indusfloden (bilden nedan) och som förlorade allt när översvämningen slukade i sig deras mark, hus och ägodelar. Byn ligger i hjärtat av Sindh, utanför staden Moro, ungefär sex timmars bussfärd från Karachi.

För att få intervjua kvinnorna i en familj har jag varit tvungen att ha med mig kvinnliga översättare som kan det lokala språket. Varken Shama eller Fatima som var mina översättare i Gaber Machi kunde så bra engelska, men med hjälp av dem lyckades vi skapa en stämning och en tillit som fick flera personer från Nasibas (bilden nedan) familj att berätta ingående för mig om vad som hände när översvämningen kom, hur de hade det precis efter och vad de tänker om livet nu. 

Nasiba är bonde. Hon äger ingen mark eftersom hon är fattig, så för 30-50 procent av skörden arbetar hon och hennes man på en feodalherres mark, som det kallas här. De har två söner som båda är gifta och sammanlagt sju barnbarn. En av dem som fortfarande saknar namn föddes bara fem dagar innan mitt besök.
Den numera fyrbarnsmamman Sanam gick redan runt och jobbade med att laga mat och ta hand om alla sina barn.
– Hon är mycket stark, sade Nasiba om sin svärdotter apropå att hon var uppe på benen så snart efter förlossningen som skedde i hemmet.

Nasiba och hennes familj förlorade allt när översvämningen kom. Det enda hon fick med sig var några av sina djur och bodde i tält i över tre månader innan de kunder återvända hem för att fortsätta bo i tält under några månader till. Hon vittnar om nästan 15 års torka, ceremonier de brukade ha i Indus ära och hur de bad om regn. När översvämningen kom bröts skyddsbarriären och marken deras hus stod på sjönk som sten hela fem meter. Där nere, i diket, där hennes hus en gång stod, går det inte att bygga ett nytt eftersom det är så lerigt och en ny översvämning lätt skulle skada huset igen, säger Nasiba och pekar på den gamla marken. Det nya huset som innehåller två rum är byggt på randen till diket.

Nasiba berättar samtidigt som hennes svärdöttrar och barnbarn fyller i. Iram som är sju år klagar på att hon saknar sina två dockor – de försvann med vattnet. En melodi hörs och Iram får fem rupiers av sin farmor, tar sin treåriga syster Saira i famnen och springer barfota ner för kullen.
– Vi har inte ens en kiosk här i byn sen översvämningen. Varje dag kommer en motorcykel med glass och godis som barnen kan köpa, säger Nasiba.

Om Nasiba, hennes familj och vad som hände med dem under och efter översvämningen kommer jag att skriva om i min kommande bok.

Dagen innan jag besökte Nasibas familj hamnade jag hos en stor grupp shiamuslimska kvinnor när jag var ute och vandrade i en by utanför Moro. De bjöd in mig, visade mig tältet som var donerat av Iran och krävde det obligatoriska gruppfotot. Att hänga med massa kvinnor ger mig alltid styrka, även om vi inte förstår varandra fullt ut!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s