Från Nildeltat till Sverige

Publicerat: 18/07/2011 i Egypten, Klimatförändringar, Klimatflyktingar, Mellanöstern

Det finns många anledningar till att det snart är 2 månader sedan den här bloggen uppdaterades. Den största anledningen är intensivt fältarbete.

I början av juni lossnade allt äntligen i Egypten vad gäller min forskning kring klimatförändringar och migration. Äntligen fick jag tag på en bra översättare och en chaufför som kunde ta mig varje dag från Alexandria till Nildeltat, Egyptens brödkorg.

Det gick segt i början. I ett revolutionärt tillstånd som det i Egypten fungerar inte allt som det ska. Forskare och myndigheter är inte på plats, ingen – och då menar jag verkligen ingen – svarar på mejl och det är sällan någon väljer att svara på ett okänt nummer i mobilen. Samtidigt är människor extra misstänksamma mot någon utifrån: vem är du? Vad vill du? Hur hittade du oss?, och så vidare.

Jag var också tvungen, tror jag, att åka till stora delar av deltat för att förstå deltats ekologiska system och alla problem de står inför, på grund av såväl den globala uppvärmningen som lokala belastningar. För det är inte bara havet som stiger och hotar att skölja över deltat under detta sekel (se filmklippet nedan); själva Nildeltat sjunker på grund av den Höga dammen i Aswan. När inte sediment får flyta fritt från floden till havet och när de säsongmässiga översvämningarna kontrolleras och uteblir sjunker deltat – samtidigt som havet stiger.

Men efter många veckors intensiva studier, en mycket tålmodig chaufför och dito översättare är jag nu åter i Sverige med sammanlagt 20 intervjuer från Pakistan och 50 från Egypten. Familjen Halawani tog de sista dagarna i deltat emot mig med öppen famn och delade med sig av allt från oro till drömmar till tomater.

Syrien kom jag inte iväg till, av många anledningar. Och så länge situationen ser ut som den gör i Syrien är det ingen bra idé för mig att åka dit. Ett tredje land i Syd, en tredje problematik som orsakas av den globala uppvärmningen får bli ett projekt senare i år.

Till Benghazi i Libyen åkte jag en sväng innan jag tog farväl av alla kära i Egypten, som jag redan saknar enormt mycket. Mer om det jag såg i Libyen kan du läsa i mina artiklar på min hemsida.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s